logo-kkjeli

Logo Icons

Ahad, 22nd September 2019/2:55:00 Petang

Sijil Pastri

Sinopsis untuk SIJIL KOLEJ KOMUNITI SKK(M) di dalam Pakej Program Bidang Latihan adalah seperti berikut :-

 • SLI LATIHAN INDUSTRI - 4 bulan

  Pelajar akan diberi pendedahan tentang alam pekerjaan di mana-mana agensi yang berkaitan.

 • MODUL 4 - DESSERT - 4 bulan

  Pelajar akan diberi pengetahuan dan kemahiran secara teori dan amali (hands on) bagaimana untuk membuat dan menghias pencuci mulut. Kursus ini membantu pelajar lebih berkreativiti untuk berkarya dalam bentuk makanan.

 • MODUL 2 -HIASAN KEK - 4 bulan

  Pelajar akan diberi pengetahuan dan kemahiran secara teori dan amali (hands on) mengenai teknik dan kaedah menghias kek. Antara hiasan yang akan dipelajari ialah kaedah piping untuk membuat bunga dan borders, teknik asas embroidery membentuk struktur 3 dimensi daripada pastillage, fondant, marzipan dan gumpaste.

 • MODUL 3 - PEMBUATAN ROTI - 4 bulan

  Pelajar akan diberi pengetahuan dan kemahiran secara teori dan amali (hands on) mengenai teknik dan kaedah pembuatan roti. Kursus ini akan dimulai dengan pengenalan, penyediaan dan pengumpalan maklumat mengenai fungsi bahan mentah yang digunakan, cara menggunakan peralatan dan mengendalikan mesin dengan betul, teknik menimbang bahan dan sebagainya. Antara jenis roti yang akan dipelajari ialah dari kategori artisan bread, laminates dough dan lean dough.

 • MODUL 1 - PEMBUATAN KEK - 4 bulan

  Pelajar akan diberi pengetahuan dan kemahiran secara teori dan amali (hands on) mengenai cara pembuatan kek mengikut kaedah-kaedah tertentu. Ia merangkumi juga persiapan awal sebelum membuat kek, teknik mengeluarkan kek dari acuan, cara mengendalikan mesin dengan betul dan sebagainya. Kaedah pembuatan kek akan diberi penekanan khusus supaya pelajar akan memahami proses sebenar kaedah tersebut.

 • Kuih Muih Temapatan (Local Delicacies) - 3 bulan

  Pelajar akan diberi pengetahuan dan kemahiran secara teori dan amali (hands on) mengenai teknik dan kaedah pembuatan kuih muih tempatan dengan cara yang betul. Kuih muih yang akan dipelajari akan diajar mengikut kaedah-kaedah memasak seperti menggoreng, membakar, mengukus dan sebagainya.

 • 1

Kongsi Artikel Ini

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
QR Code

MESRA MOBILE

Imbas Kod QR ini dengan telefon pintar anda untuk capaian mobile.